Vem är du Ida?

Jag heter Ida Hellström och är 20 år gammal. Jag är född och uppvuxen i Stockholm med min familj, tills jag började gymnasiet hösten 2019 då jag flyttade upp till Järpen, Åre för att gå skidgymnasium i 4 år. På gymnasiet läser jag ekonomiprogrammet med inriktning juridik. Det har passat mig perfekt då jag vill kombinera studier med skidåkning.

Som person har jag alltid varit en väldigt positiv och glad person som älskar att lära känna och möta nya människor. Jag skulle se mig som en väldigt driven person med en tydlig målbild, tack vare elitsatsningen på skicross. Då jag ofta är på resande fot med skidåkningen lägger jag mycket värde i att spendera dit med nära och kära, som jag inte hinner träffa så ofta.


Jag älskar livet jag lever och är tacksam för varje sekund jag får göra det jag gör varje dag. Att få åka skidor och ha det som en karriär är jag evigt tacksam för.

Vad är skicross och hur kom du i kontakt med skicross?

Skicross är en typ av utförsåkning där 4 personer startar samtidigt och åker ner för en bana med mycket kurvor och stora hopp. Försten ner vinner!

När jag skulle börja gymnasiet hade jag ansökt till diverse alpina skidgymnasium, vilket var den sport jag utövade då. Jag blev antagen till ett bra alpint skidgymnasium men min magkänsla var att det inte kändes helt rätt. Jag tittade då efter andra alternativ och blev rekommenderad av en vän att prova på skicross i en tävling i Idre. Jag älskade sporten direkt och tog därför beslutet att börja med skicross på skidgymnasiet i Järpen, Åre. Där har jag gått nu i snart 4 år och det är mitt livs bästa beslut!


Jag har tidigare bakgrund inom alpint men bytte till skicross år 2019. Sedan dess har jag fått en plats i landslaget och tävlat i Europacupen med en 6e placering som bäst. Jag är rankad som 1:a i min ålder i Sverige, och 5:a i hela världen för min ålder. Mitt långsiktiga mål är OS i Cortina 2026, och innan dess siktar jag på guld i Junior-VM och även en premiär i riktiga VM 2025. Följ min resa till OS tillsammans med Capacify!

Hur ser en vardag ut för dig?


Alla dagar är väldigt olika för mig, beroende på om jag befinner mig hemma i Åre eller om jag är i alperna på träningsläger. I och med att jag drog korsbandet i höstas har jag under senaste året varit hemma väldigt mycket.

En vanlig dag i Åre startar vid 09:00, då jag kör rehabilitering på gymmet med min fysio i cirka 1,5 timme. Hade jag inte varit skadad hade jag varit på skidträning i backen med gymnasiet mellan 8-12. Efter rehabiliteringen åker jag till skolan i Järpen för att äta lunch och gå på de lektioner jag har för dagen. Sedan tar jag mig till gymmet igen och tränar styrka eller kondition. Efter det blir det middag, plugg och hänga med mina kompisar som också går på skidgymnasiet.


En lägerdag i alperna startar redan vid 05:00. Då börjar vi först dagen med rörlighet, sedan frukost och uppvärmning, för att sedan stressa ut till parkeringen där vi åker upp med pistmaskiner till backen. När vi är i Stelvio bor vi på ett hotell på 3000 meters höjd! Pistmaskinerna åker upp till backen 06:40 vare sig man är där eller inte, så det gäller att vara i tid! Vi släpar med oss cirka 4 par skidor varje dag som vi åker på och jämför. I backen tränar vi antingen storslalom eller skicross från 07-12. Efter det åker vi ner och äter lunch, tränar, fixar skidor och jag måste även se till att plugga då jag fortfarande går i skolan. Sedan är det middag vid 19 och efter det är det läggdags!



Idas tre bästa tips för att nå sina mål:

Det krävs mycket för att nå sina mål men det som hjälper mig mest nu skulle jag säga är:

  1. Skriv ner dina mål. Genom att skriva ner dina mål och planera hur du ska ta dig dit, vet du exakt vad som kommer att krävas av dig tills du når dina mål.
  2. Veta ditt varför. När du har ett mål att nå, oavsett hur lätt eller svårt det är, kommer du ofta fråga dig själv varför. Varför gör jag det här? Varför ska jag fortsätta? Varför ska jag inte bara ge upp? Motivationen kommer och går, och därför finns det inget bättre än att snabbt kunna besvara ditt egna ifrågasättande.
  3. Njut av processen. Det ska inte bara vara kul att nå ditt mål, utan vägen dit måste också vara en del av glädjen. Det kommer förmodligen inte alltid vara en dans på rosor, men för mig får jag glädje och ett välmående av att se hur jag klarar av mer än vad jag tror när jag pushar mina gränser.